Raylı Sistemler

Antalya Raylı Sistem Rekoru Kırıldı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’yı demir ağlarla örüyor. Türel’in ilk dönem kazandırdığı 11 kilometrelik raylı sistem hattına bu dönem ikinci ve üçüncü etaplarla 44 kilometre daha eklendi.

İkinci Etap Raylı Sistem Projesi kapsamında Antalya’da 5 ayda 18 kilometre hat tamamlanarak yeni bir dünya rekoru kırıldı. 18 kilometre uzunluğundaki Meydan- Havaalanı-EXPO Raylı Sistem Hattı 5 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Toplam 420 milyon liraya mal olan projede hat yapımını Ulaştırma Bakanlığı, 8 raylı sistem aracını ise 100 milyon liranın üzerinde bir bedelle Antalya Büyükşehir Belediyesi temin etti. İkinci etap raylı sistem projesi, Meydan’dan başlıyor ve Aspendos Bulvarı boyunca devam ederek, EXPO 2016 Antalya durağında son buluyor. Ayrıca güzergah 2.4 kilometre uzunluğundaki bir kol ile havalimanına da bağlanıyor. Sistemde her biri 75 metre uzunluğunda, hemzemin tipte toplam 15 istasyon yer alıyor.

3. Etap Raylı Sistem’de dünya rekoru

Antalya’yı en çağdaş toplu ulaşım aracı olan raylı sistem hattıyla örmeye devam eden Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, kent içi ulaşıma kalıcı ve çağdaş bir çözüm sunacak olan 3. Etap Raylı Sistem Projesi’ni kazandırıyor. 700 milyon liralık maliyetiyle Antalya'nın kamu kaynakları ile yapılmış en büyük projesi olan Varsak-Zerdalilik arasındaki 25 kilometrelik 3. Etap Raylı Sistem Projesi yine dünya rekoru bir sürede tamamlanıyor.

Deneme sürüşleri başladı

Başkan Menderes Türel, 3. Etap raylı sistem hattına enerji verildiğini ve deneme sürüşlerinin başladığını söyledi. Türel, ilk 16 kilometrelik kesimde ray imalatları, yol-kaldırım düzenlemeleri, katener direk montajları, trafo binaları yapımı, asfalt çalışmalarının tamamlandığını, tramvay durak yapımı işlerinin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti.

Başkan Türel, şu bilgileri verdi: “Varsak’tan Otogar’a kadar olan bölümde ray döşeme işlemi bitti. Bütün katener direkleri dikildi ve hatta enerji verilmeye başlandı. Varsak-Otogar arasında deneme sürüşlerimiz başladı. Hedefimiz Mart ayında yolcu taşımak. Ondan sonra raylı sistem hattı üniversite istikametine devam edecek. Varsak-Otogar arasındaki 16 km’lik hattı 3.5-4 ay da bitirdik. Bu da başka bir dünya rekorudur. 18 km’lik ikinci aşama raylı sistemi 5.5 ayda bitirmiştik. Gece gündüz inşaat alanındayız. Güzergah üzerindeki koruma panellerini de kaldırıyoruz.”

Dünya rekoru bir hızla devam eden 3. Etap Raylı Sistem Projesi’nde ekipler Başkan Türel’in talimatıyla gece de çalışmalara devam ediyor. Projede 7 gün 24 saat esaslı çalışma sergiliyor.

İlk Raylar Döşenmeye Başlandı

Varsak-Zerdalilik arasındaki 25 kilometrelik 3. Etap Raylı Sistem Projesi’nde, Varsak depolama alanından itibaren raylar döşenmeye başlandı. Varsak- Zerdalilik arasındaki 3. Etap Raylı Sistem Projesi’nde ilk etapta Varsak-Otogar hattına kadar olan kısım tamamlanacak. Aralık ayı sonunda bu hattın devreye sokulması hedefleniyor. 2019’daki yerel seçimlerinden önce de üniversite önüne kadar olan hattın tamamlanması planlanıyor.

39 İstasyon Yer Alacak

Kepez Varsak’tan başlayıp, Meltem’de Eğitim Araştırma Hastanesi’nde nostaljik tramvay hattı ile birleşecek olan 3. Etap Raylı Sistem Projesi’nde 38 adet hemzemin 1 adet yeraltı olmak üzere toplam 39 adet istasyon bulunacak. Varsak eski belediye binasından başlayacak olan hat sırasıyla Süleyman Demirel Bulvarı, Sakarya Bulvarı, Otogar Kavşağı, Dumlupınar Bulvarı, Tıp Fakültesi, Meltem, Eğitim Araştırma Hastanesi ve Müze’ye kadar devam edecek ve burada eski nostalji tramvayıyla birleşecek. Proje kapsamında Müze-Zerdalilik arasındaki nostalji tramvayı hattı da sil baştan yenilenecek ve gidiş-geliş olarak düzenlenmiş olacak.

Raylı Sistem Kenti Saracak

Antalya 3. Etap Raylı Sistem projesi ile kentin kuzeyinde yer alan Varsak bölgesinden şehir merkezine ve batısında yer alan Otogar, Üniversite Hastanesi, Üniversite yerleşkesi, Adliye, Eğitim Araştırma Hastanesi gibi önemli bölgelere yolcu erişimi sağlanacak. 1. Etap Meydan-Kepezaltı ve 2. Etap Meydan-Havalimanı-Aksu hatları ile entegre edilecek olan 3. Etap Raylı Sistem Projesi ile Antalya’yı saran bir ring meydana getirilecek. Antalya’da toplam raylı sistem hat uzunluğu ise 55 kilometreye ulaşacak. Sistemler birbirine yolcu ve araç aktaracak şekilde planlandı.