Cumhuriyet Meydanı'nı Yeniledik

Antalya Cumhuriyet Meydanı ve Tophane Bahçesi

Büyükşehir Belediyesi’nin düzenleme çalışmaları ile bir buçuk kat büyütülerek adına yakışır hale getirilen Cumhuriyet Meydanı yeni çehresiyle Antalyalıların buluşma noktası oldu. Özgün yapısı korunarak ve tarihi dokusuna bağlı kalarak yeniden düzenlenen Cumhuriyet Meydanı ve Tophane Parkı yenilenen yüzüyle büyük beğeni topluyor.

Cumhuriyet Meydanı’nı bir buçuk kat büyüten genişletme çalışmaları kapsamında yapısal ve bitkisel peyzaj çalışmaları, Tophane çay bahçesi yenilemesi ve 800 metrekarelik dükkan düzenlemesi yapıldı. Resmi törenlere, miting, yürüyüş, sergi, konser, fuar vb. etkinliklere katılmak gibi çeşitli amaçlarla, toplumsal gereksinimler için kullanılan meydan 3 farklı bölümden oluşuyor. Etkinlik düzenlemeye uygun üst meydan, dükkanın, wc’nin ve peyzajın ağırlıklı olarak bulunduğu alt meydan ve Tophane Çay Bahçesi kent merkezine nefes aldıracak bir proje olarak öne çıkıyor.

Proje seyir teraslarıyla Antalyalıları ve ziyaretçileri Kaleiçi ve Akdeniz’le buluşturuyor. Meydan üst bölümünde, tüm zemin kaplamaları diyabaz ve andezit taş uygulaması ile yenilendi ve mevcut korkuluklar cam olarak değiştirildi, böylece manzara ögesinin her açıdan kullanılabilir olması sağlandı. Yoldan alt meydana geçirgen bir bağlantı kurularak, alt meydan ve Tophane Çay Bahçesi için insan popülasyonunda artış sağlanması hedeflendi.

Tophane Çay Bahçesi zeminindeki dokuya zarar vermemek için ahşap kompozit kaplama ile yükseltilmiş döşeme uygulandı. Alaturka kiremit çatı döşemesi ve cam korkuluk imalatları alanın daha önce yenilenen kısımda uygulanmış olduğu için Tophane Çay Bahçesi üzerinde de devam ettirildi. Engelli ziyaretçilerin alanın tamamına erişim sağlayabilmesi için hissedilebilir yüzeyler yoğun bir şekilde kullanıldı. Hiçbir mevcut ağaca müdahale edilmedi ve yeşil alan tamamı ile korunup zenginleştirildi.