Mavi Ev (Alzheimer Merkezi)

Alzheimer, Demans Hastası ve Hasta Yakınları Merkezi

Mavi Ev

Bu ev bir başka

Büyükşehir Belediyesi’nin hizmete açtığı, sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerinden birini sergileyen “Mavi Ev Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Merkezi” demans ve Alzheimer hastalarının buluşma noktası oldu. Mavi Ev’de yaşlılar, uzmanlar eşliğinde yaptıkları aktivitelerle hem eğleniyor hem de zihinlerini tazeliyor.

Sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en önemli Alzheimer Merkezlerinden biri olan ‘Mavi Ev’, yaşlanmaya bağlı olarak görülen Alzheimer ve demans hastalıklarının seyrinin değiştirilebileceği önemli bir girişim olarak öne çıkıyor. Yaşlılıkta ortaya çıkan hastalıklarla mücadele eden hasta ve hasta yakınlarına kucak açan Mavi Ev’de, hafta içi her gün Alzheimer hastaları servislerle evlerinden alınarak, merkeze getiriliyor ve akşam tekrar evlerine bırakılıyor. Mavi Ev, hastaların zihninde de yer ediyor. Öyle ki hasta yakınları ve uzmanlar, Alzheimer hastalarının hafta sonu ve resmi tatil günlerinde de ‘Neden Mavi Ev’e gitmiyoruz’ sorusuyla karşılaştıklarını belirtiyor.

Türkiye’ye Model Oldu

Türkiye’ye model olan proje, birçok belediye tarafından ziyaret edildi. Son olarak Sakarya, Gaziantep ve Mersin Büyükşehir Belediyelerinden gelen heyetler, Antalya’daki Mavi Ev’i referans alarak kendi şehirlerinde uygulamak için incelemelerde bulundu.

Ödüle Doymuyor

Türkiye’ye örnek ve model olan proje ödüle doymuyor. Mavi Ev, Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Merkezi (MİARGEM) 'Etkin Belediye Proje Yarışması'nda 'İyi Yönetim Projeleri’ kategorisinde birinci olmuştu. 'Dünyayla Yarışan Şehirler- Yerel Yönetimler Yarışması'nda en özgün sosyal projelerden biri seçilerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüllendirilmişti. Mavi Ev son olarak da Sosyo ve Kültürel Belediyecilik Uygulamaları kategorisinde birinciliğe layık görülmüştü.

Mavi Ev’de 1 gün

Her biri servisle evlerinden alınarak Mavi Ev’e gelen 48 Alzheimer hastası, güne rutin sağlık kontrolleri yapılarak başlıyor. Görevliler eşliğinde zihni ve vücudu canlandıran spor aktivitelerini yapan hastalar ardından Mavi Ev’in geniş bahçesinde yaptıkları yürüyüş ile güzel havanın tadını çıkarıyor. Ergoterapi ile günlük yaşam aktivitelerine katılımı sağlanan hastalar zihinsel gelişimi destekleyen etkinliklerle keyifli vakit geçiriyor. Mavi Ev’in bahçesindeki sera içerisinde toprakla uğraşıp stres atma imkanı da bulan yaşlılar, kendi sebzelerini yetiştirebiliyor. Düzenlenen aktivitelerle hastaların kaybolan oryantasyon duyguları yeniden canlanıyor, gençlik dönemindeki şarkılar Mavi Ev’de hep bir ağızdan söyleniyor. Geçmişi şarkılarla anımsayan hastalar boyama aktiviteleri ve oyunlarla profesyonel ellerde rehabilitasyon hizmeti alıyor.